WypiekaneWyroby cukiernicze

Cukier waniliowy

 

Cukier waniliowy


przepis staropolski

Składniki:


Przygotowanie:

  1. Szczelny słoik o szerokiej szyjce ze szlifowanym korkiem (apteczny), wymyć, osuszyć.
  2. Jeżeli nie mamy takiego, można użyć innego, szczelnie zamykanego, najlepiej szklanego naczynia.
  3. Cukier-puder przepuścić przez maszynkę do migdałów, wysuszyć.
  4. Wanilię pokroić nożyczkami na kawałki o długości około 2 cm.
  5. Wsypać do słoika warstwę cukru, przekładając kawałkami wanilii, szczelnie zamknąć.
  6. Po 2 tygodniach używać samego cukru do posypywania.
  7. W miarę zużywania cukru trzeć wanilię.

Tarcie wanilii zamiast tłuczenia. Ująć dwa kawałki wanilii między dwie kostki cukru, dobrze do siebie przylegające i trzeć na drobnej tarce. Wymieszać z cukrem-pudrem, cukier waniliowy wyłożyć na sitko do posypywania. Używać do deserów (lody waniliowe – masa bazowa) i wypieków cukierniczych.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x