PRZEPISYPrzetwory domowe

Ćwikła z chrzanem

Ćwikła z chrzanem 


Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych,
  • 10 ÷ 15 dkg chrzanu,
  • 1 ÷ 2 cytryny,
  • ocet lub kwasek cytrynowy,
  • 1 dkg kminku,
  • sól, cukier do smaku

Przygotowanie:

Chrzan.
Chrzan.
  1. Średnie, jednakowej wielkości buraki dobrze wyszorować, zalać wrzątkiem.
  2. Ugotować do miękkości (1÷1½ godziny), wystudzić w tej samej wodzie, obłupać ze skórek.
  3. Buraki dobrze ugotowane dają się łatwo w ten sposób obierać.
  4. Zetrzeć na drobnej tarce, dodać sok z cytryny.
  5. Chrzan oczyścić, umyć, oskrobać ze skórki, zetrzeć na drobnej tarce.
  6. Połączyć razem z utartą ćwikłą.
  7. Dodać opłukany kminek, doprawić do smaku solą i cukrem
  8. Jeśli trzeba odrobinę octu lub kwasku cytrynowego.
  9. Ćwikła z chrzanem jest doskonałym dodatkiem do mięs i wędlin, a także do ryb.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x