Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Cynadry wieprzowe duszone

Cynadry wieprzowe duszone


Składniki:

  • 60 dag nerek wieprzowych,
  • 3 dag mąki,
  • 6 dag tłuszczu,
  • ¼ l rosołu,
  • 1 kostka przyprawy do zup,
  • 5 dag cebuli,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Nerki starannie opłukać, rozcięć wzdłuż nie przekrawając całkowicie, wymoczyć w wodzie (ok. 30 minut).
  2. Zalać wrzącą wodą, zagotować, odlać wywar.
  3. Gdy nerki ostygną, pokroić w skośne, niezbyt cienkie plasterki, osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, wlać ¼ l wody, dodać 1 kostkę przyprawy do zup, pokrojoną w talarki cebulę i tłuszcz ze smażenia.
  4. Dusić powoli do miękkości.
  5. Gdy nerki są miękkie, podprawić zasmażką złotą, przyprawić do smaku solą, pieprzem.
  6. Można dodać ⅛ l śmietany i szczyptę papryki.
  7. Cynadry podawać z ziemniakami purée lub kaszą na sypko.
  8. Cynadry wieprzowe duszone można przyrządzić w kwaśnym sosie (płucka cielęce w kwaśnym sosie).

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x