Cynadry wieprzowe duszone
Cynadry wieprzowe duszone
Składniki:
- 60 dag nerek wieprzowych,
- 3 dag mąki,
- 6 dag tłuszczu,
- ¼ l rosołu,
- 1 kostka przyprawy do zup,
- 5 dag cebuli,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Nerki starannie opłukać, rozcięć wzdłuż nie przekrawając całkowicie, wymoczyć w wodzie (ok. 30 minut).
- Zalać wrzącą wodą, zagotować, odlać wywar.
- Gdy nerki ostygną, pokroić w skośne, niezbyt cienkie plasterki, osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, wlać ¼ l wody, dodać 1 kostkę przyprawy do zup, pokrojoną w talarki cebulę i tłuszcz ze smażenia.
- Dusić powoli do miękkości.
- Gdy nerki są miękkie, podprawić zasmażką złotą, przyprawić do smaku solą, pieprzem.
- Można dodać ⅛ l śmietany i szczyptę papryki.
- Cynadry podawać z ziemniakami purée lub kaszą na sypko.
- Cynadry wieprzowe duszone można przyrządzić w kwaśnym sosie (płucka cielęce w kwaśnym sosie).
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]