Desery i napojePRZEPISY

Czarna kawa ziarnista – obudź się

Czarna kawa ziarnista

może być parzona na różne sposoby, ale zawsze stawia nas na nogi. Najprościej: porcję kawy zalać wrzącą wodą i zaparzyć wrzątkiem..


  • W ekspresie do kawy,
  • Przez zalanie mielonej kawy wrzątkiem,
  • Wreszcie po turecku.
Można ją podawać z dodatkiem płynnej lub bitej śmietanki.

Biała kawa

Przygotowanie:

  1. Kawę najlepiej zaparzyć w ekspresie do kawy.
  2. W przypadku, kiedy nie mamy takiego ekspresu należy połowę zmielonej kawy zalać zimną wodą w naczyniu używanym wyłącznie do gotowania kawy, gotować 2– 3 minuty, dodać resztę kawy, zaparzyć, odstawić z ognia, szczelnie przykryć.
  3. Po 10 minutach zlewamy napar przez sitko do ogrzanego imbryka lub nagrzanych filiżanek.
  4. Można również polecić kawę parzoną “po turecku”.
  5. Kawę podajemy bardzo gorącą.
  6. Kawę naturalną można przyrządzić z domieszką.
  7. Można dodać bitej śmietanki.

Podsumowanie: Można zrobić ją na różne sposoby, ale zawsze stawia nas na nogi.  Zawsze też czarną kawę przyrządzić inaczej: porcję kawy zalać wrzącą wodą i zaparzyć.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x