Desery i napojePRZEPISY

Desery budynie

Desery budynie.

Dlaczego należy jeść desery?


W różnych publikacjach na temat racjonalnego żywienia tyle napisano na temat fatalnego wpływu cukru i tłuszczu na zdrowie oraz na kondycję człowieka, iż każdy światły człowiek w związku z tym, na samo hasło głośno krzyczy: «Apage Satanas!». Trzeba jednak stanąć w obronie wyklętych deserów, budyniów i wypieków. 

  • Po pierwsze argumentem niech tu będzie odkrywcza myśl naszego narodowego mędrca – Boya-Żeleńskiego, który ostrzeżenia o szkodliwości nałogu palenia odpierał argumentem – Życie w ogóle jest szkodliwe.
  • Po drugie nie namawiam do przesady tak w serwowaniu, jak i w konsumpcji wszelkich słodkości.
  • Po­ trzecie deser deserowi nierówny. Może obfitować w cholesterolotwórcze tłuszcze i ociekać cukrem, lecz sporządzone na bazie owoców satysfakcjonować będzie bogactwem witamin, soli mineralnych i cennych mikroelementów. 
  • I wreszcie ostatni argument: desery i budynie to chluba naszej tradycyjnej tysiącletniej kultury. Łatwo ją roztrwonić, trudniej przystosować do współczesnych potrzeb konsumenta. Pielęgnujmy ją zatem dla pożytku i kondycji tak ciała, jak i ducha. 

 

Desery budynie – Tu składnikami masy budyniowej zależnie od rodzaju budyniu są:

  • żółtka utarte z cukrem, niekiedy z tłuszczem,
  • białka ubite na pianę,
  • suchy dodatek, jak bułka tarta, orzechy, migdały lub
  • inne dodatki, jak ser, moczona bułka.

 

Sporządzanie budyniów polega na utarciu żółtek z cukrem, ubiciu piany i wymieszaniu żółtek i piany z odpowiednim dodatkiem.

 

Forma do gotowania budyniu
Forma do gotowania budyniu
  1. Budynie gotuje się w zamkniętej formie, lub też w garnku ze szczelną pokrywą.
  2. Naczynie do gotowania budyniów należy wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułka.
  3. Po włożeniu masy budyniowej do naczynia wstawia się je do naczynia z wrzącą wodą sięgającą do ¾ wysokości formy.
  4. Naczynie z wodą nakrywa się.
  5. Wodę doprowadza się do wrzenia i gotuje w niej budyń przez około 45 minut.
  6. Budynie lekkie, np. z piany, z ciasta ptysiowego podaje się gorące, inne, jak serowy, orzechowy, makowy można podawać też na zimno.
  7. Budynie podaje się ze słodkimi sosami lub smażonymi sokami.

Zobacz też – Desery budynie Uwagi ogólne: o przygotowaniu budyniów (np. z warzyw)


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x