PRZEPISY

Makaron domowy rosołowy

Makaron domowy składniki:

  • 1½ szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 3 żółtka
makaron-domowy
Makaron domowy.

Przygotowanie:

  1. W przesianej mące usypanej w kopczyk robimy nożem lub łyżką dołek,
    wbijamy do niego jedno jajko i trzy żółtka.
  2. Następnie zarobić ciasto nożem i zagniatać rękami,
    aż wyrobimy jednolitą sprężystą porcję z pęcherzykami powietrza wewnątrz.
  3. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki i cienko wywałkować.
  4. Odłożyć na bok, aby lekko przeschło.
  5. Krążki przesuszonego ciasta przekroić na połowę, zwinąć, bardzo cienko okroić na nitki.
  6. Ciasto można przygotować również przy użyciu maszynki do wałkowania i krojenia makaronu.
  7. Ugotować w dużej ilości wody z dodatkiem soli.
  8. Dodać do wody łyżeczkę masła lub odrobinę oleju.
  9. Przecedzić makaron przez durszlak, przelać wrzącą wodą, dokładnie odsączyć.
  10. Podawać z rosołem z kury lub z wołowiny.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x