Dżem truskawkowo porzeczkowy
Dżem truskawkowo porzeczkowy. Napełniając słoik naszym dżemem należy zalać słoik przygotowaną masą, możliwie najgorętszą, ale nie wrzącą.
Składniki:
- 1 kg truskawek,
- 3 szklanki cukru,
- ½ szklanki soku z porzeczek,
Przygotowanie:
- Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki, pokroić owoce, dodać cukier i powoli gotować.
- Kiedy się zagotują, można dodać do nich sok z czerwonej porzeczki.
- Gotujemy do momentu, kiedy dżem zgęstnieje, osiągając punkt krzepnięcia.
- Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i natychmiast zamykamy je “na spirytus”.
Zamykanie słoików NA SPIRYTUS polega na tym, żeby kapnąć na pokrywkę słoika 2-3 krople spirytusu, zapalić go i natychmiast zakręcić.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]