Przetwory domoweWykorzystajWyroby cukiernicze

Dżem truskawkowo porzeczkowy

Dżem truskawkowo porzeczkowy. Na­peł­nia­jąc słoik na­szym dże­mem na­leży za­lać słoik przy­go­to­waną masą, moż­li­wie naj­go­ręt­szą, ale nie wrzącą.

Skład­niki:

  • 1 kg tru­ska­wek,
  • 3 szklanki cu­kru, 
  • ½ szklanki soku z po­rze­czek,

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Tru­skawki umyć, usu­nąć z nich szy­pułki, po­kroić owoce, do­dać cu­kier i po­woli go­to­wać. 
  2. Kiedy się za­go­tują, można do­dać do nich sok z czer­wo­nej po­rzeczki. 
  3. Go­tu­jemy do mo­mentu, kiedy dżem zgęst­nieje, osią­ga­jąc punkt krzep­nię­cia. 
  4. Go­rący dżem prze­kła­damy do wy­pa­rzo­nych sło­ików i na­tych­miast za­my­kamy je “na spi­ry­tus”. 

Za­my­ka­nie sło­ików NA SPI­RY­TUS po­lega na tym, żeby kap­nąć na po­krywkę sło­ika 2-3 kro­ple spi­ry­tusu, za­pa­lić go i na­tych­miast za­krę­cić.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x