PRZEPISYPrzetwory domowe

Dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony

Poznaj przepis na ‹Dżem z czarnej porzeczki› niskosłodzony.

Czarna porzeczka to owoce wyjątkowo nadające się do naszych domowych przetworów. Zawierają dużo witaminy C, nieco potrzebnych nam cukrów prostych, pektyny mające właściwości żelujące i barwnik, dający przetworom charakterystyczny kolor. Ich smak i aromat również wzbogacają nasze wyroby domowe. Pozwalają zachować sezonowe owoce na długi okres jesienno-zimowy. 


Składniki:

  • 1 kg oczyszczonej czarnej porzeczki,
  • 20 dag cukru,
czarna porzeczka
Czarna porzeczka.

Przygotowanie:

  1. Wpierw umyte, przebrane owoce lekko zmiażdżyć, zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin.
  2. Później przełożyć je do rondla i powoli gotować do momentu, gdy próba krzepnięcia na zimnym talerzyku pokaże odpowiednie tężenie.
  3. Gotowanie można przerwać 2-3 krotnie na kilkanaście minut.
  4. Następnie gorący dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony, przekładać do gorących słoików, napełniając do krawędzi otworu.
  5. Zamknąć zakrętką i zawekować. Nie trzeba powtórnie gotować słoików.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x