Farsz makowy

Farsz makowy 


Składniki:

  • 40 dkg maku,
  • 1 l mleka,
  • 15 dkg masła,
  • ¾ szklanki miodu naturalnego,
  • 1 laska wanilii,
  • 10 dkg migdałów lub orzechów,
  • 15 dkg rodzynek,
  • 15 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 3—4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 kieliszek rumu lub koniaku,

Przygotowanie:

makowiec swiateczny
Makowiec świąteczny.
  1. 40 dkg uprzednio umytego maku zalewamy 1 l wrzącego mleka i gotujemy
    (mleko powinno zaledwie mrugać) na małym ogniu (na płytce azbestowej lub na żeliwnej) przez ½ godziny.
  2. Odsączony na sitku mak należy zemleć w maszynce (użyć sitka o małych oczkach) 3—4 razy.
  3. W rondlu żeliwnym rozpuszczamy 15 dkg masła, ¾ szklanki pszczelego miodu.
    1. Dodajemy drobniutko utłuczoną laskę wanilii,
    2. 10 dkg niezbyt drobno posiekanych migdałów (lub orzechów),
    3. 15 dkg rodzynek,
    4. ½ filiżanki pokrajanej drobno, usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej.
  4. Teraz dodajemy mak i przesmażamy go z podanymi składnikami przez 15 minut (często mieszając, by uniknąć przypalenia).
  5. Do nieco ochłodzonej masy dodajemy 3—4 żółtka utarte dokładnie ze szklanką cukru oraz bardzo sztywno ubitą pianą z pozostałych białek.
  6. Smak masy makowej będzie wykwintniejszy, gdy na zakończenie dodamy do niej kieliszek rumu lub koniaku.

Farsz makowy jest gotowy. Jeszcze letni nakładamy na ciasto.

Przyrządzenie tego znakomitego farszu jest pracochłonne i kosztowne, ale przecież Boże Narodzenie, czy Wielkanoc obchodzimy tylko raz w roku!



Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x