PRZEPISY

Fasola jaś z wody

Fasola jaś z wody.

Fasola zapewnia nam dużą ilość potrzebnego organizmowi białka, nie zawierając tłuszczu, które znajduje się w potrawach mięsnych. Może stanowić osobne danie, lub dodatek do zup, czy drugiego dania. Fajny jest «Jaś» ugotowany na sypko.


Składniki:

  • ½ kg fasoli Jaś,
  • 4 dag masła (margaryny),
  • 2 ½ dag tartej bułki,
  • sól, cukier do smaku,

Fasola jaś z wody – przygotowanie:

  1. Fasolę przebrać, umyć, namoczyć w przegotowanej, ostudzonej wodzie na 12 godzin.
  2. W tej samej wodzie ugotować.
  3. Gdy już jest prawie miękka, dodać sól i cukier do smaku.
  4. Fasolę odcedzić (wywar można użyć do zupy) lub odparować, wyłożyć na salaterkę, posypać zrumienioną tartą bułką, polać stopionym masłem.
  5. Podawać do czerwonego barszczu, kapuśniaku lub zasmażanej kapusty.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x