Dania głównePRZEPISY

Fasola po chińsku

Jednym ze szczególnych sposobów przyrządzania jest fasola po chińsku. Poniżej przepis, jak ją zrobić.


Składniki:

  • ¼ kg fasoli,
  • 20 dag włoskiej kapusty,
  • wywar z drobiu,
  • 1 duża cebula,
  • 8 dag porów,
  • 8 dag marchewki,
  • 2½ łyżki tłuszczu,
  • 2 dag suszonych grzybów,
  • 15 dag mięsa z kury lub z kurczaka,
  • 5 dag makaronu chińskiego z fasoli mung – TAO TAO, „szklanego”,
  • 1 łyżka mąki,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz, przyprawa curry, przyprawa do zup.

Przygotowanie:

  1. Ugotować fasolę według przepisu 1
  2. Pokrojoną w kostkę kapustę dodać do fasoli pod koniec gotowania.
  3. Cebulę, pory i marchewkę oczyścić, opłukać,
    pokroić w paseczki wraz z mięsem i podsmażyć.
  4. Dodać namoczone i pokrojone w paseczki grzyby i skropić wywarem.
  5. Dusić do miękkości.
  6. Makaron namoczyć przez dziesięć minut w ciepłej wodzie,
    potem odsączyć, wrzucić do osolonej wody i ugotować.
  7. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc,
    połączyć z fasolą i resztą składników, dusić przez kilka minut.
  8. Przyprawić do smaku.
  9. Posypać posiekaną natką pietruszki.
  10. Podawać z surówkami warzywnymi.



Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x