Dania główneObiadPRZEPISY

Fasola z kiełbasą, boczkiem i pomidorami

Fasola z kiełbasą, boczkiem i pomidorami. 


Składniki:

  • 30 dag fasoli białej „Jasiek”
  • 10 dag boczku,
  • 15 dag kiełbasy serdelowej lub 4 parówki,
  • 5 dag tłuszczu,
  • 5­ dag koncentratu pomidorowego,
  • 5 dag cebuli,
  • 2 dag mąki,
  • sól, cukier, papryka,

Przygotowanie:

  1. Fasolę przebrać, opłukać, najpierw zalać na kilkanaście godzin przegotowaną, zimną wodą.
  2. Następnie na drugi dzień ugotować ją w tej samej wodzie, w miarę potrzeby dolewając wrzątku.
  3. Boczek ugotować w niedużej ilości wody.
  4. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zrumienić na tłuszczu na jasnozłoty kolor.
  5. Dodać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić wywarem z boczku, w końcu dodać koncentrat pomidorowy, podprawić fasolę.
  6. Kiełbasę obraną z osłonki i boczek pokroić w kostkę, wszystkie składniki na koniec  połączyć razem, przyprawić do smaku solą, papryką, szczyptą cukru, zagotować.
  7. Fasola z kiełbasą może być podana z ziemniakami.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x