Fasolowa z brukselką
Fasolowa z brukselką – składniki:
- 1½ l wywaru z mięsa i z warzyw;
- 20 dkg fasoli;
- 20 dkg brukselki;
- 2 żółtka;
- 1 łyżka mąki;
- 150 ml śmietany;
- sól, pieprz, cukier, natka pietruszki;
Przygotowanie:
- Zalać fasolę zimnym wywarem.
- Brukselkę oczyścić z nadpsutych liści, opłukać, zalać
wrzącą wodą z dodatkiem cukru, ugotować i odcedzić. - Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z fasolą i brukselką, chwilą pogotować.
- Żółtka rozetrzeć, wlać trochę zupy szybko mieszając, następnie wymieszać z pozostałą zupą,
dodać przyprawy i posypać posiekaną natką pietruszki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]