Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Filety wieprzowe

Filety wieprzowe

Przy kupnie schabu zarówno na kotlety, jak i do pieczenia, czy smażenia najlepszym schabem jest taki lekko przerośnięty tłuszczem, tworzącym na przekroju mięsa tak zwany marmurek. Po odcięciu kości kręgosłupa – najlepiej aby zrobił to w sklepie rzeźnik – podzielić mięso w poprzek , a później pobić lekko po przekroju. Filety, tak jak brizol przygotować w sposób następujący: Wykrajać z odpowiedniego kawałka mięsa w poprzek płaty o grubości około 2 cm, o średnicy 10 cm. Następnie osolić, oprószyć mąką, smażyć na małym ogniu, dodając masło. Na koniec sos rozrobić dwoma łyżkami wrzącej wody.  


Składniki:

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać (wpierw polędwicę w schabie oddzielić od kości).
  2. Osączyć, pokroić ostrym nożem w poprzek włókien po dwa kawałki na porcje.
  3. Pobić lekko tłuczkiem, ukształtować nożem owalne filety, osolić, oprószyć mąką.
  4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu niezbyt szybko na złoty kolor z dwóch stron.
  5. Dosmażyć na brzegu płyty dodając masło.
  6. Ułożyć na podłużnym półmisku, oblać sosem ze smażenia (zrumieniony tłuszcz zagotować z dwoma łyżkami wody), przybrać zieleniną.
  7. Filety wieprzowe podawać z frytkami, sosem pomidorowym lub pieczarkowym i jarzyną gotowaną.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x