Filety z polędwicy garnirowane

Filety z polędwicy garnirowane


Składniki:

  • 60 dag polędwicy środkowej,
  • 3 dag mąki,
  • 6 dag tłuszczu,
  • 3 dag masła,
  • 10 dag długiej kanapkowej bułki,
  • 10 dag wątróbki cielęcej,
  • 5 dag chudej szynki wędzonej, gotowanej,
  • 10 dag pieczarek,
  • ¼ l wywaru z jarzyn lub z mięsa,
  • 1 kostka przyprawy do zup,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1­ kieliszek madery lub czerwonego wytrawnego wina,
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
  • sól,

Przygotowanie:


  1. Mięso przygotować do smażenia według przepisu „Filety z polędwicy w sosie pomidorowym”.
  2. Pieczarki opłukać, obrać ze skórki i ugotować w ¼ l wywaru lub w wodzie z dodatkiem kostki przyprawy do zup (kostkę dodać pod koniec gotowania).
  3. Gdy pieczarki są miękkie, dodać jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej, rozmieszanej z kilkoma łyżeczkami zimnej wody, zagotować mieszając, osolić do smaku, dodać wino.
  4. Przygotować grzanki jak w przepisie na „Filety z polędwicy w sosie pomidorowym”.
  5. Wątróbkę opłukać, obrać z błon, oprószyć mąką i szybko usmażyć na części tłuszczu.
  6. Usmażoną wątróbkę pokroić w cienkie paseczki, dodać do niej szynkę, również pokrojoną w paseczki i odstawić na bok płyty, żeby nie ostygła.
  7. Usmażyć filety według przepisu „Filety z polędwicy w sosie pomidorowym”.
  8. Na ogrzanym, podłużnym półmisku ułożyć grzanki, na każdej położyć po filecie, który przybrać wątróbką i szynką oraz kawałkami pieczarek z sosu.
  9. Całość polać sosem i posypać siekaną zielona pietruszką.
  10. Filety z polędwicy garnirowane podawać z ziemniakami purée lub frytkami i sałatą.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x