Filety z sarny

Filety z sarny

przygotowujemy podobnie jak filety z jelenia. Uformować więc owalne filety o grubości 1 ½ cm, oprószyć solą, pieprzem, mąką. Rozgrzać tłuszcz i następnie na niezbyt silnym ogniu usmażyć filety na ciemnozłoty kolor.


Filety z sarny I


Składniki:

Przygotowanie:

  1. Skruszały comber sarni wpierw zamarynować w zaprawie z warzyw na 1 – 2 dni, jak filety z jelenia.
  2. Comber wyjąć, obrać z powięzi, potem usunąć warzywa i przyprawy i przyrządzić filety jak filety z jelenia.

Filety z sarny II



Składniki:

  • 1¼ kg combra z sarny,
  • sól,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 4 dag masła,

mlody-jelen-nad-woda

Przygotowanie:

  1. Comber sarni zamarynować tak jak mięso z dzika, albo zabajcować tak, jak zająca na 6 – 10 dni, trzymając go w chłodzie (+4°C).
  2. Dobrze skruszały comber obrać z błon, odjąć mięso ostrym nożem od kości grzbietowej z obydwu stron kości pacierzowej.
  3. Ostrym nożem ścinać skośne, płaskie filety o grubości ok. 1 cm.
  4. Filety pobić ostrożnie tłuczkiem nadając im kształt owalny.
  5. Mięso oprószyć solą i mąką, wrzucić na gorący tłuszcz, obsmażyć z dwóch stron na rumiano.
  6. Pod koniec pieczenia do tłuszczu dodać masło, zrumienić je równocześnie z mięsem, podlać odrobiną wody aby sos się rozgotował i woda odparowała.
  7. Filety podać polane sosem z frytkami i borówkami, z chrzanem, kalafiorem z wody, szparagi z bułeczką itp.

,


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x