KolacjaPRZEPISY

Flaki po warszawsku tradycyjne

Flaki po warszawsku

wielokrotnie wypróbowany przepis. Dzisiaj uproszczony przez życie o możliwość nabycia wyczyszczonych wstępnie i pokrojonych flaczków. Pierwszy etap czyszczenia wstępnego pomijamy. Kiedyś było inaczej… Ślad – w tym przepisie – pozostanie. 🙂

«Flaki po warszawsku – Polecamy!»


Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych,
  • 40 dag włoszczyzny,
  • 50 dag kości wołowych,
  • 6 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • gałka muszkatołowa,
  • papryka ostra i słodka,
  • pieprz, imbir, sól,
  • majeranek,
  • 5 dag sera żółtego,
Flaki pokrojone.
Flaki pokrojone.

Przygotowanie:

  1. Flaki wpierw starannie oczyścić nożem, wypłukać kilka razy w ciepłej wodzie, wyszorować solą i szczotką i znowu płukać 2 – 3 razy.
  2. Zalać zimną wodą, później zagotować i odcedzić, przelać zimną wodą.
  3. Włoszczyznę umyć, opłukać.
  4. Kości też opłukać, zalać zimną wodą, ugotować wywar, ½ litra wywaru odlać, na pozostały wywar włożyć flaki, gotować do miękkości, dodając pod koniec połowę włoszczyzny.
  5. Flaki gotuje się około 4 godzin od momentu zagotowania.
  6. Resztę włoszczyzny pokroić w słomkę, następnie włożyć na stopiony tłuszcz, dodać 1/8 litra wywaru i udusić pod przykryciem do miękkości, 3 dag tłuszczu stopić, dodać zrumienioną na jasnozłoty kolor mąkę, zmieszać, rozprowadzić zimnym wywarem, zagotować.
  7. Miękkie flaki odstawić z płyty, ostudzić w wywarze, potem wyjąć, pokroić w jak najcieńsze paski, włożyć do sosu, dodać jarzyny, doprowadzić całość do konsystencji gęstej zupy, osolić, przyprawić do smaku pieprzem, gałką muszkatołową.
  8. Podawać w wazie, z dodatkiem pulpetów.
  9. Oddzielnie podać tarty ser, w dodatku paprykę, zmielony imbir, majeranek.
  10. Flaki można też szybko ugotować w szybkowarze.

flaczki po warszawsku
Gotowanie flaczków i wywaru.

Uwaga: Flaki można przyrządzać również bez zasmażki.

PULPETY Z WĄTROBY

Można też do nich dodawać ugotowane pulpety przyrządzone z:

  • 15 dag wątroby cielęcej,
  • 5 dag łoju wołowego,
  • 1 jajko,
  • 3 – 4 łyżki tartej bułki,

Wątrobę i łój zemleć, następnie dodać jajko i tartą bułkę, wyrobić, formować nieduże kulki o wielkości orzecha włoskiego, gotować w wywarze razem z flakami przez około 30 minut.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 5]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Gacopyz
Gacopyz
3 lat temu

Czy ktoś ten przepis czytał? O co chodzi z resztą włoszczyzny?

Jojko
Jojko
1 rok temu

Jeden z nielicznych prawdziwych przepisów na flaki po warszawsku. Po pierwsze brak koncentratów pomidorowych, po drugie dość mało włoszczyzny, zwłaszcza marchewki która dominuje smak i stają się słodko-mdłe, po trzecie można, ale nie trzeba pulpetów i po czwarte zawsze dodatkiem jest stary ser (który można jak ja to robię lub nie posypać danie). Dla mnie musi byś jeszcze Magii, ale to już nie jest oryginał, więc się nie czepiam 🙂

Last edited 1 rok temu by Jojko
3
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x