KolacjaPRZEPISY

Flaki po warszawsku tradycyjne

Flaki po warszawsku

wielokrotnie wypróbowany przepis. Dzisiaj uproszczony przez życie o możliwość nabycia wyczyszczonych wstępnie i pokrojonych flaczków. Pierwszy etap czyszczenia wstępnego pomijamy. Kiedyś było inaczej… Ślad – w tym przepisie – pozostanie. 🙂

«Flaki po warszawsku – Polecamy!»


Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych,
  • 40 dag włoszczyzny,
  • 50 dag kości wołowych,
  • 6 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • gałka muszkatołowa,
  • papryka ostra i słodka,
  • pieprz, imbir, sól,
  • majeranek,
  • 5 dag sera żółtego,
Flaki pokrojone.
Flaki pokrojone.

Przygotowanie:

  1. Flaki wpierw starannie oczyścić nożem, wypłukać kilka razy w ciepłej wodzie, wyszorować solą i szczotką i znowu płukać 2 – 3 razy.
  2. Zalać zimną wodą, później zagotować i odcedzić, przelać zimną wodą.
  3. Włoszczyznę umyć, opłukać.
  4. Kości też opłukać, zalać zimną wodą, ugotować wywar, ½ litra wywaru odlać, na pozostały wywar włożyć flaki, gotować do miękkości, dodając pod koniec połowę włoszczyzny.
  5. Flaki gotuje się około 4 godzin od momentu zagotowania.
  6. Resztę włoszczyzny pokroić w słomkę, następnie włożyć na stopiony tłuszcz, dodać 1/8 litra wywaru i udusić pod przykryciem do miękkości, 3 dag tłuszczu stopić, dodać zrumienioną na jasnozłoty kolor mąkę, zmieszać, rozprowadzić zimnym wywarem, zagotować.
  7. Miękkie flaki odstawić z płyty, ostudzić w wywarze, potem wyjąć, pokroić w jak najcieńsze paski, włożyć do sosu, dodać jarzyny, doprowadzić całość do konsystencji gęstej zupy, osolić, przyprawić do smaku pieprzem, gałką muszkatołową.
  8. Podawać w wazie, z dodatkiem pulpetów.
  9. Oddzielnie podać tarty ser, w dodatku paprykę, zmielony imbir, majeranek.
  10. Flaki można też szybko ugotować w szybkowarze.

flaczki po warszawsku
Gotowanie flaczków i wywaru.

Uwaga: Flaki można przyrządzać również bez zasmażki.

PULPETY Z WĄTROBY

Można też do nich dodawać ugotowane pulpety przyrządzone z:

  • 15 dag wątroby cielęcej,
  • 5 dag łoju wołowego,
  • 1 jajko,
  • 3 – 4 łyżki tartej bułki,

Wątrobę i łój zemleć, następnie dodać jajko i tartą bułkę, wyrobić, formować nieduże kulki o wielkości orzecha włoskiego, gotować w wywarze razem z flakami przez około 30 minut.


Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 5]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x