Flaki po warszawsku tradycyjne
Flaki po warszawsku
wielokrotnie wypróbowany przepis. Dzisiaj uproszczony przez życie o możliwość nabycia wyczyszczonych wstępnie i pokrojonych flaczków. Pierwszy etap czyszczenia wstępnego pomijamy. Kiedyś było inaczej… Ślad – w tym przepisie – pozostanie. 🙂
«Flaki po warszawsku – Polecamy!»
Składniki:
- 1 kg flaków wołowych,
- 40 dag włoszczyzny,
- 50 dag kości wołowych,
- 6 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- gałka muszkatołowa,
- papryka ostra i słodka,
- pieprz, imbir, sól,
- majeranek,
- 5 dag sera żółtego,

Przygotowanie:
- Flaki wpierw starannie oczyścić nożem, wypłukać kilka razy w ciepłej wodzie, wyszorować solą i szczotką i znowu płukać 2 – 3 razy.
- Zalać zimną wodą, później zagotować i odcedzić, przelać zimną wodą.
- Włoszczyznę umyć, opłukać.
- Kości też opłukać, zalać zimną wodą, ugotować wywar, ½ litra wywaru odlać, na pozostały wywar włożyć flaki, gotować do miękkości, dodając pod koniec połowę włoszczyzny.
- Flaki gotuje się około 4 godzin od momentu zagotowania.
- Resztę włoszczyzny pokroić w słomkę, następnie włożyć na stopiony tłuszcz, dodać 1/8 litra wywaru i udusić pod przykryciem do miękkości, 3 dag tłuszczu stopić, dodać zrumienioną na jasnozłoty kolor mąkę, zmieszać, rozprowadzić zimnym wywarem, zagotować.
- Miękkie flaki odstawić z płyty, ostudzić w wywarze, potem wyjąć, pokroić w jak najcieńsze paski, włożyć do sosu, dodać jarzyny, doprowadzić całość do konsystencji gęstej zupy, osolić, przyprawić do smaku pieprzem, gałką muszkatołową.
- Podawać w wazie, z dodatkiem pulpetów.
- Oddzielnie podać tarty ser, w dodatku paprykę, zmielony imbir, majeranek.
- Flaki można też szybko ugotować w szybkowarze.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 5]