Galareta podstawowa z ryb

Galareta podstawowa z ryb.

W staropolskiej kuchni tworzono potrawy mięsne, rybne, jak też wędliny w galarecie, często zastudzane w wykwintnych formach, barwione i dekorowane.  Galareta podstawowa z ryb (auszpik) pozwoli wytworzyć ci podobne potrawy, zależnie od twojej fantazji.


Składniki:

  • 1 kg jadalnych odpadów z ryb (głowy, kości, skóry, okrawki),
  • ¼ kg włoszczyzny,
  • 1½ l wody,
  • 15 g soli,
  • 1 g angielskiego ziela,
  • 120 g białka z jaj (4 szt.),
  • 15 g octu (6%),
  • 40 g żelatyny,

Przygotowanie:

  1. Ugotować wywar z włoszczyzny i odpadów jadalnych z ryb.
  2. Dodać zmiażdżone z solą przyprawy.
  3. Gdy wywar nabierze smaku, przecedzić przez sito.
  4. Do ostudzonego wywary dodać rozbite białka, ocet i namoczoną żelatynę.
  5. Wywar powoli ogrzewać do zagotowania.
  6. Gdy wywar sklaruje się, przelać przez rozwieszone nad naczyniem płótno.
  7. Gdy wywar spłynie, pozostawić w chłodnym miejscu do skrzepnięcia, lub zalewać przygotowane potrawy.

Zobacz też:


 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x