Mięso - potrawyPRZEPISYPrzystawki

Galareta z nóżek wieprzowych

Galareta z nóżek wieprzowych


Składniki:

  • ¾ kg nóżek wieprzowych
  • ¼ kg chudej wieprzowiny bez kości
  • 15 dkg włoszczyzny (marchew, cebula, pietruszka, seler)
  •  1 – 2 liście bobkowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • sól

Przygotowanie:

  1. Przerąbane nóżki, opłukane mięso i rozdrobnione warzywa oraz przyprawy zalać zimną wodą.
  2. Gotować powoli przez cztery godziny, aż mięso będzie oddzielać się od kości.
  3. Pod koniec gotowania osolić.
  4. Odcedzić wywar.
  5. Obrać mięso od kości, pokroić w kostkę, włożyć do wywaru, zagotować, odcedzić.
  6. Wywar przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą.
  7. Dno foremki przybrać marchewką pokrojoną karbowanym nożykiem,
    włożyć pokrojone mięso, zalać wywarem i ostudzić do skrzepnięcia.
  8. Przed podaniem zebrać tłuszcz z powierzchni galarety i wyłożyć ją
    do formy na okrągły półmisek przybrany sałatą lub gałązkami zielonej pietruszki.
  9. Pokroić na porcje.
  10. Pokropić octem lub sokiem z cytryny, przyprawić do smaku pieprzem.

Można galaretę przygotować szybko przy pomocy szybkowara.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x