PRZEPISYPrzetwory domowe

Galaretka z jabłek

Galaretka z jabłek. |

Jabłka są to owoce najbardziej popularne w naszym kraju. Ponieważ jabłka zawierają wiele pektyn, galaretka z jabłek nie potrzebuje dodatku pektyny z innych owoców, ani żelatyny zwierzęcej. Doskonale nadają się do przechowania.


? Czas przygotowania: 60 min. ‖ IG: 52 kcal/100 g, ‖


Składniki:

  • 1 litr soku z jabłek,
  • 70 dag cukru,

Przygotowanie:

  1. Na galaretkę przeznaczamy spady z jabłek zimowych lub gorsze odmiany kwaśnych jabłek.
  2. Jabłka umyć, usunąć ogonki, części nadpsute, pokroić wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi.
  3. Zalać wodą do przykrycia jabłek, i rozgotować (około 20 minut).
  4. Odcisnąć sok z jabłek, zmierzyć jego objętość.
  5. Odważyć cukier, biorąc na 1 litr soku 70 dag cukru.
  6. Gotować sok bez cukru przez 15 – 20 minut, następnie dodać cukier i dalej gotować często mieszając.
  7. W czasie gotowania zbierać pianę gromadzącą się na powierzchni.
  8. Galaretka jest gotowa, gdy kropla zagęszczonego soku przeniesiona na zimny spodek ścina się.
  9. Gorącą galaretkę wlewać do słoików.
  10. Zawekować słoiki.
  11. Przechowywać w suchym, chłodnym pomieszczeniu.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x