PRZEPISYPrzetwory domowe

Galaretka z porzeczek i malin

Galaretka z porzeczek i malin

może być przygotowywana na surowo, zawiera wtedy wiele witaminy C. Owoce te zawierają sporo pektyn, dlatego nie wymaga się dodawania żelatyny zwierzęcej, ani pektyn owocowych.


Składniki:

  • 1 kg porzeczek białych albo czerwonych,
  • ½ kg malin,
  • 80 dag cukru na 1 litr soku,

Galaretka z porzeczek i malin – przygotowanie:

  1. Owoce opłukać, przebrać, porzeczkom oberwać szypułki i rozmiażdżyć.
  2. Do miazgi owocowej dodać ½ litra wody i gotować około 5 minut.
  3. Odcisnąć sok i zmierzyć.
  4. Odważyć cukier biorąc na 1 litr soku 80 dag cukru.
  5. Dalej postępować jak w przepisie na galaretkę z jabłek.

Przecier na galaretkę z samych porzeczek zaleca się przygotować na surowo, gdyż gotowanie pozbawia ją prawie całkowicie witaminy C.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x