Dania główneMięso - potrawyObiadŚwiąteczne i karnawałowe

Gęsia szyja nadziewana

Gęsia szyja nadziewana


Składniki:

  • wątróbka gęsia,
  • 10 dag cielęciny,
  • 5 dag słoniny,
  • 5 dag pieczarek,
  • ⅛ l mleka,
  • 2 jaja,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa,

gesia-szyja-nadziewana

Przygotowanie:

  1. Skórę z gęsiej szyi oczyścić, wpierw usunąć tłuszcz, starannie opłukać.
  2. Cielęcinę, słoninę, wątróbkę gęsią opłukać, później przepuścić przez maszynkę do mięsa, wraz z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką.
  3. Zmieloną masę utrzeć z żółtkami, dodać opłukane, obrane ze skórki i posiekane pieczarki.
  4. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
  5. Wymieszać lekko z pianą ubitą z białek.
  6. Skórę napełnić nadzieniem niezbyt ściśle, bo w czasie gotowania łatwo pęka.
  7. Nakłuć szpilką w kilku miejscach, zaszyć z obydwóch stron i włożyć do gorącej, osolonej wody.
  8. Gotować powoli pod przykryciem powoli przez około 50 minut.
  9. W czasie gotowania szyję nakłuć powtórnie w kilku miejscach, aby nagromadzone powietrze miało ujście i w ten sposób zabezpieczyć przed pęknięciem.
  10. Gęsia szyja nadziewana może być podawana na gorąco lub na zimno.
  11. Podając na zimno należy po ugotowaniu włożyć ją między dwie lekko obciążone deseczki.
  12. Po zupełnym ostudzeniu kroić szyję w plasterki jak pasztetówkę.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x