PRZEPISY

Groszek z ciasta ptysiowego

Groszek z ciasta ptysiowego

jest doskonałym dodatkiem do zup, szczególnie do przecieranych, typu «zupa-krem». Przyrządzamy go bardzo szybko, możemy formować go również np. przy pomocy “szprycki”.


Składniki:

  • 5 dag masła,
  • ⅛ litra wody,
  • 10 dag mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 2 dag tłuszczu do posmarowania blaszki.

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić ciasto ptysiowe.
  2. Blachę posmarować tłuszczem, posypać mąką.
  3. Z ciasta formować w mące wałeczki o średnicy ¾ cm, pokroić na małe kawałeczki, nadawać im okrągły kształt, układać na blaszce.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor (około 10 minut).
  5. Pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę, a nawet otworzyć piekarnik, aby ciasto ochłodziło się powoli i stopniowo.
  6. Nagle wyjęte szybko opada.
  7. Groszek z ciasta ptysiowego podawać do zup owocowych, kremowych i innych.
  8. Groszek ptysiowy można wyciskać szprycą wprost na posmarowaną blachę.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x