Grzanki z mózgiem

Grzanki z mózgiem

mogą być samodzielną przekąską, lub dodatkiem do niektórych zup. Stanowią smaczne uzupełnienie naszego jadłospisu.



Składniki:

  • ½ długiej bułki (kanapkowej),
  • 4 dag masła lub margaryny,
  • 3 dag tłuszczu,
  • 2 dag tartej bułki,
  • 30 dag mózgu,
  • 5 dag cebuli,
  • 3 dag sera tylżyckiego,
  • 1 jajo,
  • sól,
  • pieprz,
  • ocet,
  • zielona pietruszka,

Przygotowanie:

  1. Przygotować grzanki, mózg namoczyć w wodzie, obrać z błony, włożyć do wrzącej, lekko zakwaszonej octem i  osolonej wody.
  2. Gotować 2 minuty.
  3. Odcedzić, pokroić w kostkę, obrać cebulę, drobno posiekać, zasmażyć na jasnozłoty kolor na tłuszczu.
  4. Włożyć móżdżek, smażyć krótko, dodać jajo, wymieszać, dodać sól i pieprz.
  5. Nakładać na grzanki grubą warstwą.
  6. Posypać bułeczką i tartym serem.
  7. Grzanki z mózgiem włożyć do gorącego piekarnika na 10 minut.
  8. Podawać na półmisku jako przekąskę lub jako dodatek do czystych zup.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x