Grzanki z pieczarkami i z jajami
Grzanki z pieczarkami i z jajami
to typowe śniadanie angielskie, również z dodatkiem innych kalorycznych składników: pieczarek, sera żółtego, kiełbasek, smażonego bekonu, pomidorków, a nawet fasolki po bretońsku. Smaczne i pożywne. Energia wystarczająca, aby przetrwać do obiadu!
Składniki:
- ½ długiej bułki (kanapkowej),
- 4 jaja,
- sól, pieprz,
- 3 dag tłuszczu,
- 20 dag pieczarek,
- 3 dag sera tylżyckiego,
- 3 dag cebuli,
- 1 dag mąki,
- 2 – 3 łyżki śmietany,
- 1 łyżka siekanego koperku,
- zielona pietruszka
Przygotowanie:
- Przygotować cztery grzanki.
- Pieczarki obrać ze skórki, opłukać.
- Trzony przyciąć, cienko poszatkować, dodać obraną i pokrojoną w krążki cebulę, włożyć do rondelka, wlać 1 – 2 łyżki wody i dusić do miękkości.
- Gdy są gotowe połączyć z mąką rozmieszaną z wodą, zagotować, wymieszać ze śmietaną, dodać sól i pieprz, włożyć siekany koperek.
- Masa powinna być gęsta.
- Usmażyć jaja sadzone.
- Na półmisku układać grzanki, na które układać grubą warstwą pieczarki, na wierzch sadzone jaja, które oprószyć solą i pieprzem.
- Można posypać tartym serem szwajcarskim.
- Przybrać gałązkami zielonej pietruszki.
- Grzanki z pieczarkami i z jajami podawać jako gorącą przekąskę.
- Zamiast pieczarek można dać świeże borowiki, które przyrządzić tak samo.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]