Grzanki z pomidorami i z jajami
Grzanki z pomidorami i z jajami.
Zajrzyj do lodówki, jeśli masz w niej resztkę boczku, trochę śmietany, cztery jaja, nieco tłuszczu – proponuję Ci «Grzanki z pomidorami i z jajami». Nie marnuj żywności,
#UzyjResztek, #NieMarnuj. Zjedz doskonałe, smaczne śniadanie!
Składniki:
- ½ długiej bułki (kanapkowej),
- 3 dag tłuszczu,
- 6 dag surowego boczku wędzonego,
- 12 dag pomidorów (2 duże, twarde),
- 4 jaja
- 2 – 3 łyżki śmietany,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Bułkę kanapkową obrać ze skórki, pokroić na kromki grubości 1 ½ cm (4 szt.), zrumienić lekko na patelni z dwóch stron bez tłuszczu lub w maszynce do przyrządzania tostów.
- Wędzony boczek pokroić w grubsze plastry (4 szt.) i osmażyć bez tłuszczu.
- Odsunąć na bok patelni i na tej samej patelni osmażyć z dwóch stron cztery talarki grubo pokrojonych Pomidorów.
- Osobno przyrządzić jaja sadzone.
- Na półmisku układać grzanki, a na nich pomidory.
- Na pomidory kłaść boczek, a na wierzch sadzone jaja, które jeszcze trzeba osolić i oprószyć pieprzem.
- Zalać wszystko gorącym sosem pozostałym z osmażenia pomidorów, połączonym ze śmietaną.
- Przybrać na półmisku listkami sałaty.
- Podawać na gorąco jako przekąskę.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]