EKOPRZEPISYPrzystawkiWykorzystaj

Grzanki z pomidorami i z jajami

Grzanki z pomidorami i z jajami.

Zajrzyj do lodówki, jeśli masz w niej resztkę boczku, trochę śmietany, cztery jaja, nieco tłuszczu – proponuję Ci «Grzanki z pomidorami i z jajami». Nie marnuj żywności,

#UzyjResztek, #NieMarnuj. Zjedz doskonałe, smaczne śniadanie!


Składniki:

  • ½ długiej bułki (kanapkowej),
  • 3 dag tłuszczu,
  • 6 dag surowego boczku wędzonego,
  • 12 dag pomidorów (2 duże, twarde),
  • 4 jaja
  • 2 – 3 łyżki śmietany,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Bułkę kanapkową obrać ze skórki, pokroić na kromki grubości 1 ½ cm (4 szt.), zrumienić lekko na patelni z dwóch stron bez tłuszczu lub w maszynce do przyrządzania tostów.
  2. Wędzony boczek pokroić w grubsze plastry (4 szt.) i osmażyć bez tłuszczu.
  3. Odsunąć na bok patelni i na tej samej patelni osmażyć z dwóch stron cztery talarki grubo pokrojonych Pomidorów.
  4. Osobno przyrządzić jaja sadzone.
  5. Na półmisku układać grzanki, a na nich pomidory.
  6. Na pomidory kłaść boczek, a na wierzch sadzone jaja, które jeszcze trzeba osolić i oprószyć pieprzem.
  7. Zalać wszystko gorącym sosem pozostałym z osmażenia pomidorów, połączonym ze śmietaną.
  8. Przybrać na półmisku listkami sałaty.
  9. Podawać na gorąco jako przekąskę.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x