Grzanki z wątróbką

«Grzanki z wątróbką»

Fajna, smaczna przekąska:– doskonała na śniadanie, lub jako dodatek do czystej zupy. Wykorzystanie czerstwego pieczywa to Twoja oszczędność jedzenia. #NieMarnuj, #UzyjResztek, nie wyrzucaj jedzenia!



Składniki:

  • ½ długiej bułki (kanapkowej),
  • 4 dag masła lub margaryny,
  • ¼ kg wątroby cielęcej
  • 6 dag słoniny,
  • 5 dag cebuli,
  • 3 dag sera tylżyckiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • zielona pietruszka,

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę opłukać, zdjąć błonkę, pokroić w cienkie plastry ze słoniną, dodać obraną cebulę pokrojoną w krążki.
  2. Włożyć do rondelka, dodać 2 – 3 łyżki wody, dusić 10 – 15 minut, stale skrapiając wodą, aby tłuszcz ze słoniny nie wytopił się.
  3. Posiekać wszystko na jednolitą masę, dodać sól i pieprz.
  4. Przygotować grzanki jak w przepisie na grzanki z szynką.
  5. Kłaść na kromki grubą warstwę masy.
  6. Po wierzchy posypać tartym serem, ułożyć na blasze, włożyć do gorącego piekarnika na 10 minut.
  7. Grzanki z wątróbką podawać gorące na półmisku przybranym zieleniną jako przekąskę.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x