Grzyby duszone
Grzyby duszone
Składniki:
- 1 kg świeżych grzybów,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka masła,
- ½ szklanki śmietany,
- 3 łyżki tartego żółtego sera,
- 3 łyżki tartej bułki,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Grzyby oczyścić, odciąć trzonki, umyć.
- Pokroić na małe kawałki (małe kapelusze pozostawić w całości).
- Na roztopionym maśle podsmażyć na złoty kolor cebulę, dodać osolone i popieprzone do smaku grzyby.
- Dusić pod przykryciem do miękkości.
- Łyżkę masła rozgrzać na patelni, wsypać łyżkę mąki, wymieszać, dodać śmietanę.
- Utworzony w ten sposób gęsty sos wlać do grzybów i przez chwilę dusić.
- Tak przyrządzane grzyby podawać z ziemniakami z wody, albo purée.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]