Grzyby duszone

Grzyby duszone


Składniki:

  • 1 kg świeżych grzybów,
  • 1 duża cebula,
  • 1­ łyżka mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • ½ szklanki śmietany,
  • 3 łyżki tartego żółtego sera,
  • 3 łyżki tartej bułki,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:


  1. Grzyby oczyścić, odciąć trzonki, umyć.
  2. Pokroić na małe kawałki (małe kapelusze pozostawić w całości).
  3. Na roztopionym maśle podsmażyć na złoty kolor cebulę, dodać osolone i popieprzone do smaku grzyby.
  4. Dusić pod przykryciem do miękkości.
  5. Łyżkę masła rozgrzać na patelni, wsypać łyżkę mąki, wymieszać, dodać śmietanę.
  6. Utworzony w ten sposób gęsty sos wlać do grzybów i przez chwilę dusić.
  7. Tak przyrządzane grzyby podawać z ziemniakami z wody, albo purée.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x