Gulasz barani
Gulasz barani.
Nieco zapomniane i niepopularne danie to gulasz barani. Powodem tego jest przekonanie o specyficznym smaku (zapachu) baraniny. Jednak dziś można kupić mięso z młodych sztuk, które nie mają tego zapachu i są bardzo smaczne.
Składniki:
- 80 dag mięsa z kością (łopatka),
- 4 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- 25 dag pomidorów,
- 10 dag cebuli,
- sól,
- ostra papryka,
- 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
Przygotowanie:
- Opłukać mięso, wyjąć kości, obrać z powięzi i nadmiaru tłuszczu, pokroić na kawałki, licząc po 4 – 6 kawałków na jedną osobę.
- Mięso oprószyć solą, mąką, osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu.
- Na pozostałym tłuszczu lekko zrumienić obraną, pokrojoną w krążki cebulę.
- Mięso i cebulę przełożyć do rondla, wlać ¼ l wody, dusić pod przykryciem do miękkości.
- W połowie duszenia włożyć pomidory, osobno ugotowane, w małej ilości wody, a następnie przetarte.
- Gdy mięso jest już miękkie, oprószyć resztą mąki, przyprawić do smaku solą, papryką, zagotować, wyłożyć na okrągły, głęboki półmisek, posypać zieloną pietruszką.
- Podawać z ziemniakami, kluskami kładzionymi i z surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]