Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Gulasz barani

Gulasz barani.

Nieco zapomniane i niepopularne danie to gulasz barani. Powodem tego jest przekonanie o specyficznym smaku (zapachu) baraniny. Jednak dziś można kupić mięso z młodych sztuk, które nie mają tego zapachu i są bardzo smaczne.


Składniki:

  • 80 dag mięsa z kością (łopatka),
  • 4 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • 25 dag pomidorów,
  • 10 dag cebuli,
  • sól,
  • ostra papryka,
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,

Przygotowanie:

  1. Opłukać mięso, wyjąć kości, obrać z powięzi i nadmiaru tłuszczu, pokroić na kawałki, licząc po 4 – 6 kawałków na jedną osobę.
  2. Mięso oprószyć solą, mąką, osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu.
  3. Na pozostałym tłuszczu lekko zrumienić obraną, pokrojoną w krążki cebulę.
  4. Mięso i cebulę przełożyć do rondla, wlać ¼ l wody, dusić pod przykryciem do miękkości.
  5. W połowie duszenia włożyć pomidory, osobno ugotowane, w małej ilości wody, a następnie przetarte.
  6. Gdy mięso jest już miękkie, oprószyć resztą mąki, przyprawić do smaku solą, papryką, zagotować, wyłożyć na okrągły, głęboki półmisek, posypać zieloną pietruszką.
  7. Podawać z ziemniakami, kluskami kładzionymi i z surówką z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x