Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Gulasz po węgiersku

Gulasz po węgiersku


Składniki:

  • 80 dag mięsa z kością (łopatka, pręga, krzyżowa dolna),
  • 6 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • 10 dag cebuli,
  • ⅓ – ½ łyżeczki papryki,
  • 5 dag koncentratu pomidorowego,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, oddzielić od kości, pokroić na kawałki, licząc po 6 – 8 kawałków na porcję, osolić, oprószyć dokładnie mąką.
  2. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron.
  3. Przełożyć do rondla, na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę, dodać do mięsa wraz z tłuszczem, podlać wodą, dusić pod przykryciem do miękkości.
  4. Koncentrat pomidorowy przesmażyć z papryką na 2 dag tłuszczu, rozrzedzić wodą, wlać do mięsa i dusić razem kilka minut.
  5. Gulasz po węgiersku podawać jak z kotła lub na okrągłym talerzu z kładzionymi kluskami lub ziemniakami.
  6. Oddzielnie podać surówkę z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x