Gulasz po węgiersku
Gulasz po węgiersku
Składniki:
- 80 dag mięsa z kością (łopatka, pręga, krzyżowa dolna),
- 6 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- 10 dag cebuli,
- ⅓ – ½ łyżeczki papryki,
- 5 dag koncentratu pomidorowego,
- sól,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, oddzielić od kości, pokroić na kawałki, licząc po 6 – 8 kawałków na porcję, osolić, oprószyć dokładnie mąką.
- Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron.
- Przełożyć do rondla, na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę, dodać do mięsa wraz z tłuszczem, podlać wodą, dusić pod przykryciem do miękkości.
- Koncentrat pomidorowy przesmażyć z papryką na 2 dag tłuszczu, rozrzedzić wodą, wlać do mięsa i dusić razem kilka minut.
- Gulasz po węgiersku podawać jak z kotła lub na okrągłym talerzu z kładzionymi kluskami lub ziemniakami.
- Oddzielnie podać surówkę z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]