Mięso - potrawyObiadPRZEPISYSosy

Gulasz segedyński (węgierski)

Gulasz segedyński

(węgierski) – Na Węgrzech niemal identyczny gulasz – z wieprzowiną, kapustą kiszoną i kwaśną śmietaną nazywany jest gulyás à la Székely, a nie gulasz szegedyński. Potrawa ta jest popularna w Austrii, Niemczech oraz na Słowacji i w Czechach. No i oczywiście w Polsce jako gulasz segedyński (węgierski).


Składniki:

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, pokroić na kawałki, osolić, otaczać w mące, zrumienić na tłuszczu.
  2. Przełożyć do rondelka, dodać obraną, pokrojoną w talarki cebulę zrumienioną na tłuszczu pozostałym ze smażenia.
  3. Włożyć drobno pokrojoną i osobno na pół ugotowaną kiszoną kapustę, wlać 125 ml wody i dusić razem do miękkości.
  4. Przed wydaniem podprawić resztką mąki, dosolić do smaku, przyprawić roztartym czosnkiem, papryką ostrą i słodką.

Podawać z chlebem lub z ziemniakami.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x