Mięso - potrawyPRZEPISYSosy

Gulasz węgierski z kotła

Gulasz Węgierski z Kotła

Składniki:

  • 60 dag mięsa wołowego bez kości,
  • 6 dag tłuszczu,
  • 15 dag cebuli,
  • 2 dag papryki ostrej i słodkiej w proszku,
  • 15 dag papryki słodkiej (owoc),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 15 dag pomidorów lub 5 dag koncentratu pomidorowego,
  • kluski kładzione,
  • majeranek,
  • kminek,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, pokroić na drobne kawałki, włożyć do dużego rondla.
  2. Dodać tłuszcz, obraną, drobno posiekaną cebulę, czosnek roztarty z solę, paprykę w proszku, szczyptę kminku i majeranku, osolić, dokładnie wymieszać, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić powoli pod przykryciem.
  3. W czasie duszenia często mieszać i uzupełniać wodę.
  4. Ziemniaki umyć, obrać i opłukać, paprykę w strąkach umyć, odciąć łodygi, usunąć pestki, umyć pomidory.
  5. Gdy mięso zaczyna mięknąć, dodać paprykę pokrojoną w paski, pomidory podzielone na cząstki, i ziemniaki pokrojone w dość grubą kostkę, dolać tyle wody, aby zakryła gotującą się w rondlu potrawę.
  6. Gdy ziemniaki i mięso są miękkie wymieszać ugotowany gulasz z oddzielnie ugotowanymi kluskami, przyrządzonymi według przepisu „Kluski kładzione”.
  7. Gulasz węgierski podawać w rondlu, w którym się gotował.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x