EKOMięso - potrawyPRZEPISYSosy

Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy 

Kto lubi pyszne dania z mięsa, na pewno nie pogardzi gulaszem z wieprzowiny. Można tu wykorzystać kawałki mięsa pozostałe po rozdzieleniu większej porcji mięsa.


Składniki:

  • 70 dag wieprzowiny z kością (łopatka),
  • 4 dag tłuszczu,
  • 2 dag mąki,
  • 10 dag cebuli,
  • ½ liścia bobkowego,
  • pieprz,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, oddzielić od kości, pokroić na kawałki, po 6 – 8 na osobę, osolić, otoczyć starannie w mące.
  2. Osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
  3. Przełożyć do rondla, dodać obraną, pokrojoną w krążki cebulę, zrumienioną na tłuszczu pozostałym ze smażenia.
  4. Mięso podlać 125 ml wody i dusić powoli pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia podprawić resztką mąki, dodać pieprz, liść bobkowy, zagotować.
  5. Gulasz wieprzowy podawać na okrągłym półmisku z kaszą, ziemniakami, kluskami ziemniaczanymi, makaronemsurówką z warzyw.
  6. Do gulaszu można dodać jeden ząbek czosnku, szczyptę papryki, 1 – 2 łyżki konserwy pomidorowej.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x