PRZEPISYPrzetwory domowe

Jabłka kiszone

Jabłka Kiszone


Składniki:

kiszone-jablka-01
Kiszone. jabłka.

Zalewa:

  • 4 ½ dkg soli,
  • 4 ½ dkg cukru,
  • i 4 ½ dkg mąki żytniej,
  • 3 l wody,

Przygotowanie:

  1. Umyte jabłka przebrać, odrzucić robaczywe i z plamami, usunąć ogonki.
  2. Na dnie wyparzonego garnka albo małej beczki ułożyć opłukane liście, na nich jabłka.
  3. Zagotować wodę z cukrem i solą, wymieszać z mąką i zalać jabłka.
  4. Przykryć z wierzchu warstwą liści, położyć talerzyk albo deseczki dopasowane do otworu naczynia tak, aby jabłka pozostawały zalane.

Pozostawić na 2 – 3 dni w temperaturze pokojowej, później wynieść do chłodnego pomieszczenia, pamiętając o zdejmowaniu pleśni, która w późniejszym okresie może pokazać się na powierzchni.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x