Jabłka kiszone
Jabłka Kiszone
Składniki:
- 5 kg jabłek średniej wielkości (antonówka, glogierówka),
- liście czarnej porzeczki, chrzanu albo winogrona,
Zalewa:
- 4 ½ dkg soli,
- 4 ½ dkg cukru,
- i 4 ½ dkg mąki żytniej,
- 3 l wody,
Przygotowanie:
- Umyte jabłka przebrać, odrzucić robaczywe i z plamami, usunąć ogonki.
- Na dnie wyparzonego garnka albo małej beczki ułożyć opłukane liście, na nich jabłka.
- Zagotować wodę z cukrem i solą, wymieszać z mąką i zalać jabłka.
- Przykryć z wierzchu warstwą liści, położyć talerzyk albo deseczki dopasowane do otworu naczynia tak, aby jabłka pozostawały zalane.
Pozostawić na 2 – 3 dni w temperaturze pokojowej, później wynieść do chłodnego pomieszczenia, pamiętając o zdejmowaniu pleśni, która w późniejszym okresie może pokazać się na powierzchni.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]