Jabłka smażone w cieście

Jabłka smażone w cieście –

w mundurkach, w szlafrokach – bardzo popularne, szybkie danie sporządzane ze świeżych owoców, godne polecenia danie. Smaczne i  pożywne, bardzo lubiane przez dzieciaki.


owoce:


Składniki:

  • ½ kg jabłek,
  • 5 dag cukru–pudru,
  • 8–10 dag tłuszczu do smażenia,

ciasto:

  • 2 jaja,
  • 4 dag cukru,
  • 10–12 dag mąki,
  • 5 łyżek śmietany,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w krążki grubości ½ cm.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko lub śmietanę, pianę, przesianą mąkę, lekko wymieszać.
  3. Krążki jabłek nabijać na widelec, zanurzać w cieście, kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć z 2 stron na złoty kolor.
  4. Układać na rozgrzanym półmisku, posypać cukrem–pudrem.
  5. Podawać na gorąco.

Równie smaczne są jabłka smażone w cieście naleśnikowym „Naleśniki z pianą”, do ciasta tego należy dodać więcej mąki, aby miało gęstość śmietany.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x