KolacjaPRZEPISYRodzaj posiłkuŚniadanie

Jaja sadzone

Jaja sadzone.

Jedną z najczęściej przygotowywanych potraw “śniadaniowych” są na pewno – «jajka sadzone». Podawane w różnych konfiguracjach, z różnymi dodatkami, stanowią pożywną i smaczną potrawę na rozpoczęcie dnia.


Składniki:

  • 8 jaj,
  • 4 dag masła lub margaryny,
  • pieprz lub 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,

Przygotowanie:

  1. Masło rozgrzać na patelni.
  2. Świeże jaja umyć, wybijać ostrożnie tuż nad patelnią – jedno obok drugiego, tak żeby nie rozlewały się żółtka.
  3. Gdy białka się zetną, posolić , posypać zieloną pietruszką lub oprószyć pieprzem.
  4. Wyłożyć na ogrzany półmisek.
    1. Jaja sadzone podawać ze szpinakiem, fasolą szparagową, ziemniakami lub z kaszą, makaronem, w sosach gorących itd.
    2. Ja­ja można również usmażyć na topionej słoninie.
    3. Jajka podaje się również w małych patelniach, na których się smażyły.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x