PRZEPISYPrzystawkiŚniadanie

Jaja w koszulkach do sosów, jarzyn i grzybów

Jaja w koszulkach.

Jest to sposób na przygotowanie takich jaj  – przyrządzane do sosów, do jarzyn czy grzybów. Jaja oblane sosem, z dodatkiem jarzyn będą inną formą podawania jaj.


Składniki:

  • 8 jaj,
  • ocet,
  • sól,

jaja-w-koszulkach-szynka

Przygotowanie:

  1. Świeże jaja umyć, wybijać do wrzącej, lekko zakwaszonej octem i osolonej wody tuż nad jej powierzchnią, aby nie spadały z dużej wysokości.
  2. Gotować 3–4 minuty.
  3. Gdy białko się zetnie, wyjmować łyżką cedzakową, osączyć, okrajać strzępy białka i podawać.
  4. Jaja  w koszulkach powinny mieć białko ścięte, a żółtko płynne.
  5. Do tego celu nadają się tylko jaja świeże.
  6. Jaja można podawać oblane sosem chrzanowym, koperkowym itp. (Sosy gorące) lub z jarzynami, albo na grzankach obłożonych jarzynami.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x