ObiadPRZEPISYPrzystawki

Jarzyny z wody

Jarzyny z wody


  1. W celu otrzymania jarzyn z wody gotuje się warzywa w wodzie lub parze.
  2. Na uwagę zasługuje sposób gotowania warzyw w wodzie lub w parze.
  3. Na szczególną uwagę zasługuje sposób gotowania w parze pozwalający na zachowanie niektórych składników, które nie przechodzą wówczas do wody.
  4. Do tego celu potrzebne jest specjalne naczynie do gotowania w parze;
    wytwarzająca się w garnku podczas gotowania wody para przechodzi przez otwory wkładki do produktu i powoduje jego zmiękczanie.

szybkowar-malyMożna również gotować warzywa w naczyniu ciśnieniowym zwanym „szybkowarem”. Czas gotowania skraca się wówczas do ⅓, dlatego szybkowar można stosować głównie do produktów wymagających dłuższego gotowania, jak na przykład  warzywa korzeniowe.

Surówki z warzyw z cytryną lub octem

W szybkowarze zachodzą mniejsze straty witaminy C aniżeli podczas zwykłego gotowania w parze. Nie należy jednak gotować w szybkowarze warzyw strączkowych, gdyż występująca w nich witamina B ulega zniszczeniu, ani też ziemniaków, które łatwo rozgotowują się.

Warzywa gotowane w wodzie w całości lub w częściach osącza się z wywaru i polewa masłem, słoniną topioną. Posypuje się także siekaną zieleniną oraz cebulą usmażoną na tłuszczu.

Do wykończenia jarzyn z wody używa się również zrumienionej w piekarniku lub na płycie na patelni tartej bułeczki. Posypuje się nią jarzyny przed okraszeniem lub też miesza się ją ze stopionym tłuszczem i polewa jarzyny.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x