Dania główneDietyObiadPRZEPISY

Kabaczki cukinia lub ogórki nadziewane (faszerowane) mięsem

Kabaczki cukinia lub ogórki nadziewane (faszerowane) mięsem


Jak przyrządzam kabaczki, cukinię, ogórki? Najbardziej smakują mi nadziewane (faszerowane) mięsem. Zapiekane, podlane sosem, PYCHA! 🙂

Składniki:

  • 1 kg młodych, niedużych kabaczków, cukinii lub świeżych ogórków,

nadzienie:

  • 30 dag wieprzowiny lub baraniny bez kości,
  • 5 dag czerstwej bułki,
  • 5 dag cebuli,
  • 2 dag tłuszczu,
  • 1 jajo,
  • sól,
  • pieprz,

sos:

  • ⅛ l śmietany,
  • 1 dag mąki,
  • sól,
  • 1 łyżeczka siekanego koperku i zielonej pietruszki,

Przygotowanie:

  1. Młode kabaczki obrać, opłukać, jeśli są małe, pokroić wzdłuż na dwie części, wybrać pestki, lekko osolić.
  2. Duże kabaczki przeciąć w poprzek na kawałki 4–5 cm grubości, wydrążyć łyżeczką nasiona i miękisz, pozostawiając cienką warstwę nie wydrążoną jako dno.
  3. Przyrządzić nadzienie: opłukać mięso, pokroić na kawałki, namoczyć bułkę w wodzie, obrać cebulę, pokroić, zrumienić na tłuszczu na jasnozłoty kolor.
  4. Mięso, bułkę, cebulę przepuścić przez maszynkę.
  5. Dodać jajo, sól, pieprz, utrzeć starannie.
  6. Napełnić kabaczki nadzieniem, ułożyć w jednej warstwie w płaskim rondlu, zalać niedużą ilością wody.
  7. Wstawić do gorącego piekarnika na 20–30 minut.
  8. Gęstą śmietanę osolić, wymieszać z mąką, zalać kabaczki.
  9. Zapiekać przez chwilę, wyjąć ostrożnie na półmisek, oblać sosem, posypać z wierzchu siekaną zieleniną.
  10. Podawać z ziemniakami.
  11. Kabaczki cukinia lub ogórki smaczne są również z nadzieniem z ryżu i kiełbasy mielonej.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x