Mięso - potrawyObiadRodzaj posiłku

kalarepa nadziewana mięsem (faszerowana)

Kalarepa nadziewana mięsem


Składniki:

  • 12 kalarep średniej wielkości,

nadzienie:

  • 30 dag mięsa bez kości (wieprzowiny, baraniny lub wołowiny),
  • 5 dag czerstwej bułki,
  • 1 jajo,
  • sól, pieprz,
  • 5 dag cebuli,
  • 2 dag tłuszczu,

sos:

  • 3 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • sól, cukier,
  • ocet lub kwasek cytrynowy,
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,

Przygotowanie:

  1. Kalarepę wpierw umyć, obrać, opłukać, ściąć wierzchy, dokładnie wydrążyć.
  2. Następnie przyrządzić nadzienie.
  3. Bułkę namoczyć w wodzie, później odcisnąć.
  4. Obrać cebulę, najpierw pokroić ją w krążki, zrumienić na tłuszczu.
  5. Mięso opłukać, potem przepuścić przez maszynkę wraz z bułką i cebulą.
  6. Dodać wpierw sól, pieprz, jajo, potem utrzeć starannie.
  7. Wydrążoną kalarepę nałożyć nadzieniem, przykryć też ściętymi wierzchami, ułożyć w płaskim rondlu w jednej warstwie, zalać niewielką ilością wrzącej wody, gotować pod przykryciem lub wstawić do piekarnika.
  8. Wyparowany sos uzupełniać wodą.
  9. Miękką kalarepę na koniec wyjąć.
  10. Przyrządzić sos:
    1. po pierwsze zrumienić mąkę na jasnozłoty kolor,
    2. po drugie zmieszać ze stopionym tłuszczem,
    3. po­ trzecie rozprowadzić zimnym wywarem z gotowania kalarepy,
    4. w końcu zagotować.
  11. Przyprawić do smaku solą, octem, cukrem, o ile potrzeba, karmelem.
  12. Kalarepę włożyć do sosu i chwilę zapiekać w piekarniku lub dusić na płycie.
  13. Wyłożyć na okrągły głęboki półmisek, polać sosem, posypać siekaną zieloną pietruszką.
  14. Kalarepa nadziewana mięsem może być podawana z ziemniakami.
  15. Pozostałą z drążenia kalarepę wykorzystać do zupy.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x