Kapuśniaczki krucho-drożdżowe

Kapuśniaczki krucho-drożdżowe

Składniki:

Ciasto

    • ½ kg mąki,
    • 1 dkg drożdży,
    • 1 jajko,
    • szklanki mleka,
    • 2—3 łyżki kwaśnej śmietany,
    • 15 dkg margaryny lub masła,
    • sól, łyżka cukry,
  • gałka muszkatołowa.

Nadzienie

  • ½ kg kwaszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 4 dkg masła lub margaryny,
  • 10 dkg pieczarek,
  • 1 jajko,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem i cukrem, łyżką mąki, pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Rozczyn dołożyć do pozostałej mąki, dodać śmietanę, jajko, stopiony tłuszcz oraz sól i startą gałkę.
  3. Ciasto dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia.
  4. Ugotować w małej ilości wody kwaszoną kapustę, lekko odcisnąć ją na sicie,
  5. Posiekać na stolnicy nożem.
  6. Bardzo drobno pokrajane pieczarki
    i cebulę podsmażyć na tłuszczu, dodać posiekaną kapustę, pieprz do smaku.
  7. Mieszając zasmażyć.
  8. Do zestawionej z ognia kapusty wybić surowe jajko, wymieszać.
  9. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować wałek o grubości około 5 cm.
  10. Nożem obsypanym mąką pokroić 30 placuszków i rozłożyć je na stolnicy.
  11. Na każdym ułożyć porcję nadzienia.
  12. Lepić kapuśniaczki krucho-drożdżowe zaciskając brzegi ciasta w ozdobny obręb.
  13. Pierożki układać obrębem do góry na lekko natłuszczonej blasze i posypanej mąką.
  14. Przed wstawieniem do pieca kapuśniaczki posmarować lekko spienionym białkiem.
  15. Kapuśniaczki można upiec nawet w przeddzień,
    a na krótko przed podaniem wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika do odgrzania.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x