PRZEPISY

Kapuśniak kwaszona kapusta

Składniki:

  • ½ kg mięsa wołowego (szponder),
  • ½ kg kwaszonej kapusty,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła lub margaryny,
  • 1 średnia marchewka,
  • 2 łyżki pasty pomidorowej,
  • 1 średnia pietruszka,
  • 1 mały liść laurowy,
  • kilka ziaren pieprzu, sól

Kapuśniak: kwaszona kapusta – przygotowanie:

kapusniak
Kapuśniak.
  1. Wygnieść kapustę, pokroić, włożyć do rondla, zalać szklanką wody,
    dodać trochę masła, liść laurowy, ziarnka pieprzu i pokrojoną cebulę.
  2. Dusić przez około 20 minut pod przykryciem.
  3. Włoszczyznę obrać, drobno pokroić, dodać trochę tłuszczu
    i dusić przez około 20 minut pod przykryciem.
  4. Mięso włożyć do garnka, zalać wodą (1¼ l), posolić i gotować 1½ godziny,
    po czym wyjąć i pokroić na kawałki, a rosół przecedzić.
  5. Włożyć do garnka kapustę, włoszczyznę, pastę pomidorową i mięso.
  6. Zalać rosołem, zostawić ⅓  szklanki aby rozprowadzić zasmażkę.
  7. Przez ½ godziny gotować na małym ogniu.
  8. Z pozostałego tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić
    wystudzonym rosołem, zagotować i połączyć z ugotowaną zupą.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x