ObiadPRZEPISYZupy

Kapuśniak polski

Kapuśniak polski


Składniki:

  • 40 dag kapusty kiszonej;
  • 20 dag kości wieprzowych, wędzonki albo kiełbasy;
  • 25 dag włoszczyzny;
  • 1 ½ litra wody;
  • 5 dag cebuli;
  • 4 dag słoniny;
  • 3 dag mąki;
  • sól, pieprz;
  • liść bobkowy;

Przygotowanie:

  1. Kości opłukać, zalać zimną wodą, podgotować, osolić, dodać opłukaną, oczyszczoną włoszczyznę, przyprawy, dogotować.
  2. Kapustę pokroić drobno, zalać wrzącą wodą, przykryć.
  3. Po zagotowaniu odkryć na chwilę.
  4. Dogotować pod przykryciem, połączyć z przecedzonym wywarem, podprawić zasmażką złotą przyrządzoną na słoninie z cebuli i mąki.
  5. Zagotować, osolić, dodać pieprzu do smaku.
  6. Dodać surowy kwas z kapusty.
  7. O ile kapuśniak był gotowany z wędzonką pokroić ją w kostkę i włożyć do zupy.
  8. Kapuśniak polski podawać z chlebem lub ziemniakami.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x