ObiadPrzystawki

Kapusta cukrowa z pomidorami, zasmażana

Kapusta cukrowa z pomidorami.

Jako dodatek do mięsa zresztą zawsze pasuje zasmażana kapusta. Proponuję, aby dziś zrobić kapustę cukrową z pomidorami. To danie nigdy mi się nie znudzi, zawsze wracam do niego, kiedy szukam w pamięci propozycji na obiad.


Składniki:

  • 80 dag kapusty,
  • 10 dag pomidorów,
  • 10 dag kwaśnych jabłek,
  • ½ dag kminku,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • 5 dag cebuli,
  • sól,
  • cukier,
  • ocet

Przygotowanie:

  1. Kapustę wpierw obrać z wierzchnich liści, opłukać, osączyć, jak najcieniej poszatkować, zalać niedużą ilością wody, dodać sól, cukier, tłuszcz – (1 dag), przykryć.
  2. Gdy kapusta się zagotuje, odkryć na chwilę.
  3. Dogotować też pod przykryciem.
  4. Gdy kapusta jest prawie miękka, dodać opłukane, poszatkowane jabłka i pomidory.
  5. Gotować do miękkości.
  6. Przyrządzić jasnozłotą zasmażkę:
    1. cebulę wpierw obrać,
    2. następnie pokroić w kosteczkę,
    3. usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor,
    4. dodać zrumienioną mąkę,
    5. zmieszać razem z tłuszczem,
    6. rozprowadzić zimną wodą, zagotować.
  7. Połączyć z kapustą i pomidorami, mocno podgrzewać, ale nie gotować.
  8. Wyłożyć na salaterkę.
  9. Kapusta cukrowa z pomidorami podawana jest do mięsa i ziemniaków, do knedli czeskich, klusek ziemniaczanych.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x