PRZEPISYPrzetwory domoweZupy

Kapusta kiszona z grochem (stara receptura)

Kapusta kiszona z grochem

(stara re­cep­tura)


Skład­niki:

  1. Kwa­śną ka­pu­stę ugo­to­wać samą po­dług opisu na ki­szoną ka­pu­stę z kar­to­flami.
  2. Za­miast kar­to­fli przy­rzą­dzić do niej groch w na­stę­pu­jący spo­sób:
    1. z gro­chem po­stę­puje się tak samo jak z zupą gro­chową,
    2. tylko po od­ce­dze­niu po­wi­nien się z tro­chą wody i tłusz­czu cał­kiem roz­go­to­wać,
    3. prze­trzeć po­tem przez sito bla­szane
    4. za­go­to­wać jesz­cze raz, do­daw­szy nieco soli.
  3. Przy­rzą­dza­jąc go, trzeba usma­żyć ce­bulę w ma­śle i ob­lać tym groch.
  4. Jest to bar­dzo smaczne i po­żywne za­stą­pie­nie kar­to­fli.
Uwaga: można ugo­to­wać groch otarty z do­dat­kiem kar­to­fli.
  1. Kiedy groch i ziem­niaki są mięk­kie – ziem­niaki wy­jąć, prze­trzeć groch przez sito,
    do prze­tar­tego gro­chu do­dać tyle prze­tar­tych kar­to­fli, ile po­trzeba dla wła­ści­wej kon­sy­sten­cji da­nia – “ka­pu­sta ki­szona z gro­chem”.
kapusta-kiszona


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x