Kapusta kiszona z kartoflami (stara receptura)
Kapusta kiszona z kartoflami
(stara receptura)
Przygotowanie:

- Kwaśną kapustę trzeba dobrze wycisnąć nad beczką – gdyby była zanadto kwaśna, odlać ją wrzącą wodą, lecz nie trzeba jej długo moczyć, ponieważ przez to utraci wszystek dobry smak i siłę.
- Kwaśną kapustę należy przystawić w emaliowanym garnku (bunclowym) lub dobrym skorupianym garnku z dostatkiem tłuszczu, i nieco w rosole ugotować na miękko.
- Kartofle do przemieszania ugotować osobno, ponieważ się kartofle we wszystkich zaprawianych jarzynach niedobrze ugotują, przetrzeć je dobrze i pomieszać.
- Chcąc z kapustą kiszoną z kartoflami gotować wieprzowinę, trzeba wieprzowinę osobno przystawić w trochę wodzie, aż się zagotuje i potem dopiero włożyć do niej kapustę.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]