ObiadPRZEPISYPrzystawki

Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta kiszona zasmażana –

Tradycyjne polskie danie – jako dodatek do wielu dań, w tym do tradycyjnego “schabowego z kapustą”. Pyszna, jest to moja ulubiona potrawa, robiona przez pokolenia… Również z grzybami, albo z wieprzowymi żeberkami.


Składniki:

  • 80 dag kapusty kiszonej,
  • 5 dag słoniny lub boczku wędzonego,
  • 1 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • 5 dag cebuli,
  • sól,
  • ½ dag kminku,

Przygotowanie:

  1. Kapustę kiszoną posiekać nożem na mniejsze części, zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać cukier, tłuszcz, przykryć.
  2. Odkryć na chwilę, gdy się zagotuje.
  3. Dogotować pod przykryciem, dodać kminek.
  4. Słoninę lub boczek pokroić w drobną kostkę, stopić.
  5. Skwarki odsunąć na bok patelni, na pozostałym tłuszczu zrumienić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, zmieszać ze zrumienioną na złoto zasmażką, rozprowadzić zimną wodą, zagotować.
  6. Połączyć z kapustą i skwarkami, posolić do smaku, dodać szczyptę cukru doprawić kwasem kapuścianym z beczki.
  7. Kapusta kiszona zasmażana może być podawana z mięsem, ziemniakami, knedlami czeskimi.
  8. Kapusty kiszonej bardzo kwaśnej nie płukać, najwyżej odcisnąć trochę przed gotowaniem.
  9. Odciśniętym kwasem można zakwasić inne potrawy.

Kapusta kiszona zasmażana z grzybami


Składniki:

  • 80 dag kapusty kiszonej,
  • 5 dag tłuszczu,
  • 2 – 3 dag grzybów suszonych,
  • 3 dag mąki,
  • 5 dag cebuli,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić jak kapustę kiszoną zasmażoną.
  2. Dodać grzyby ugotowane i pokrojone w cienkie paski.
  3. Dalej postępować jak w przepisie na „Kapustę kiszoną zasmażaną”.

Kapusta kiszona z wieprzowiną


Składniki:

  • 40 dag żeberek wieprzowych,
  • 80 dag kapusty kiszonej,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 5 dag cebuli,
  • 3 dag mąki,
  • 3 dag słoniny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz, kminek,

dmucha-do-zupy

Przygotowanie:

  1. Żeberka opłukać, podzielić razem z kostkami na kawałki, osolić, oprószyć mąką, zrumienić na tłuszczu, przełożyć do rondelka.
  2. Dodać cebulę obraną, pokrojoną w talarki, zrumienioną na pozostałym tłuszczu ze smażenia, wlać ⅛l wody, dusić pod przykryciem do miękkości.
  3. Kapustę kiszoną pokroić, ugotować na półmiękko.
  4. Podduszone mięso i kapustę ułożyć warstwami w płaskim rondlu.
  5. O ile potrzeba, podlać wodą, dodać kminku, dusić razem.
  6. Słoninę pokroić w kostkę, stopić, zmieszać z 2 dag zrumienionej mąki, zesmażyć, rozprowadzić zimnym wywarem lub wodą, dodać do kapusty, wymieszać, zagotować.
  7. Kapustę przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i pieprzem.
  8. Można dodać pomidory konserwowane, lub koncentrat pomidorowy.
  9. Kapustę wyłożyć na okrągły półmisek lub salaterkę, z wierzchu przybrać żeberkami.
  10. Podawać z ziemniakami.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x