Karasie smażone zapiekane
Karasie Smażone Zapiekane
? Czas przygotowania: ‖ ♨ Czas Gotowania: ‖ ? Temperatura: ‖ IG: ‖
Ryby pieczone należą do zdrowej diety. Jednocześnie podsmażanie nadaje im specyficzny posmak, który sprawia, że ryba jest jeszcze lepsza. Poniżej przekazuję na Twoje ręce przepis na karasie smażone zapiekane.
Składniki:
- 6—7 sporych karasi,
- 3 łyżki masła,
- ½ szklanki mąki,
- ½ szklanki śmietany,
- ½ szklanki mleka lub wywaru z włoszczyzny,
- 2—3 żółtka,
- 1 łyżeczkę do herbaty szafranu zaparzonego 1 kieliszkiem wrzącej wody,
- 2 łyżki tartej bułki,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
- Karasie usmażyć (patrz: Karasie smażone w śmietanie), przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia.
- Z jednej łyżki masła i pół szklanki mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić pół szklanki mleka lub wywaru cały czas mieszając dolać pół szklanki śmietany, doprowadzić do wrzenia i dodać napar z szafranu.
- Kiedy sos nieco ostygnie, wbić żółtka, przecedzić przez gęste sitko, zalać ryby, posypać potłuczonym pieprzem i tartą bułką, wstawić do gorącego piekarnika.
- Podawać na stół w tym samym naczyniu z zieloną sałatą lub ostrą sałatką warzywną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]