Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Karasie smażone zapiekane

Karasie Smażone Zapiekane


? Czas przygotowania: ‖ ♨ Czas Gotowania: ‖ ? Temperatura: ‖ IG: ‖


Ryby pieczone należą do zdrowej diety. Jednocześnie podsmażanie nadaje im specyficzny posmak, który sprawia, że ryba jest jeszcze lepsza. Poniżej przekazuję na Twoje ręce przepis na karasie smażone zapiekane.

Składniki:

  • 6—7 sporych karasi,
  • 3 łyżki masła,
  • ½ szklanki mąki,
  • ½­ szklanki śmietany,
  • ½ szklanki mleka lub wywaru z włoszczyzny,
  • 2—3 żółtka,
  • 1 łyżeczkę do herbaty szafranu zaparzonego 1 kieliszkiem wrzącej wody,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

  1. Karasie usmażyć (patrz: Karasie smażone w śmietanie), przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia.
  2. Z jednej łyżki masła i pół szklanki mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić pół szklanki mleka lub wywaru cały czas mieszając dolać pół szklanki śmietany, doprowadzić do wrzenia i dodać napar z szafranu.
  3. Kiedy sos nieco ostygnie, wbić żółtka, przecedzić przez gęste sitko, zalać ryby, posypać potłuczonym pieprzem i tartą bułką, wstawić do gorącego piekarnika.
  4. Podawać na stół w tym samym naczyniu z zieloną sałatą lub ostrą sałatką warzywną.

 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x