Dania głównePRZEPISY

Karasie smażone ze śmietaną

Karasie smażone ze śmietaną


To wyjątkowo smaczna potrawa, którą przygotujesz samodzielnie. Poniżej przepis, jak to zrobić.

Składniki:

  • 1½ kg karasi,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka masła lub ½ szklanki mąki lub ½ szklanki bułki tartej,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 szklanki śmietany,
  • natka pietruszki,
  • natkę koperku,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Karasie oczyścić, natrzeć solą, wytrzeć do sucha.
  2. Zeszklić na łyżce masła drobno posiekaną cebulę, wbić dwa jajka, roztrzepać trzepaczką do sosów, obtaczać ryby i zaraz smażyć na patelni na gorącym maśle z obydwóch stron.
  3. Można też smażyć karasie obtoczone w mące lub w mące zmieszanej z tartą bułką.
  4. Wlać dwie szklanki śmietany, doprowadzić dwukrotnie do wrzenia, posypać natką pietruszki i kopru.
  5. Karasie smażone ze śmietaną podawać z sałatą zieloną lub sałatką z papryki.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x