Karp panierowany smażony (wigilijny)
Karp panierowany smażony (wigilijny). Wigilia Bożego Narodzenia w każdym regionie Polski wygląda nieco inaczej jeśli chodzi o przygotowywane potrawy. Jednak jest jedno danie które jest królem dań wigilijnych – to karp smażony panierowany. Jeśli nie potrafisz go zrobić – poniżej prosty przepis.
Składniki:
- 1 karp (ok. 1 ½ kg),
- 6—8 dag mąki,
- 2 jaja,
- sól, pieprz,
- 10 dag tartej bułki,
- sok z cytryny,
- masło do smażenia.
Przygotowanie:
- Jeżeli karpie kupimy żywe, to najpierw najlepiej „wyczyścić je” przetrzymując w dużym naczyniu z wodą (w wannie) przez kilka dni nie karmiąc ich w tym czasie.
- Należy pamiętać o dotlenianiu wody, przez okresowe dolewanie małym strumieniem pewnej jej ilości.
- Następnie ryby zabić, sprawić i usunąć łuski przez skrobanie (sprawianie ryb).
- Jeżeli kupimy karpia zabitego lub zabijamy go od razu, aby pozbyć się zapachu mułu, można go wymoczyć przez około 12 godzin w mleku z dwoma ząbkami czosnku lub z cebulą.
- Odciąć głowy i ogony, podzielić ze skórą na porcje.
- Karpia można kroić w dzwonka albo w półporcje .
- Mięso wpierw umyć, osuszyć, osolić i popieprzyć, skropić sokiem z cytryny.
- Panierować w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce.
- Kawałki karpia smażyć na maśle z dwóch stron na jasnozłoty kolor.
- Usmażone przełożyć do żaroodpornego naczynia, na każdym kawałku położyć odrobinę masła, na 10 minut wstawić do nagrzanego piekarnika.
Karp smażony panierowany – podajemy go tradycyjnie ze słodką bułką (chałką).
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]